Cascara Sagrada

Cascara Sagrada are un efect ușor laxativ datorită crușinului Frangula purshiana, îmbunătățește tonusul muscular și peristaltismului intestinal, asigură un scaun regulat. Acţiunea componentelor active Frangula purshiana a fost denumită în acest fel în onoarea botanistului Friedrich Pursch, care a studiat flora Americii de Nord. Această plantă se întâlnește mai frecvent în Canada (Columbia Britanică), Statele Washington și California. Frangula purshiana era cunoscută încă din vechime de către indienii nord-americani. Fiertura din scoarța acestei plante era folosită de către aceștia în afecțiunile digestive, problemele hepatice sau stomacale. Indienii i-au familiarizat cu crușinul pe primii misionari spanioli veniți pe continent, care au testat pe ei înșiși minunatele proprietăți curative ale acestuia. De aceea au numit această plantă cascara sagrada – în spaniolă, ”scoarța sfântă”. Scoarța de crușin Pursh conține substanțe prețioase pentru sănătate – antrachinone, în plus – substanțe utile volatile și taninuri, vitaminele А, grupa В, С, РР, minerale (calciu, potasiu, fier, fosfor, seleniu, sodiu, magneziu). Antrachinonele asigură efectul laxativ treptat, care se manifestă în termen de 8–12 ore de la administrarea cascarei.

Pătrunzând în organism, aceste substanțe trec prin intestinul subțire și ajung în intestinul gros, unde încep să acționeze activ. Stimulând pereții intestinului gros, antrachinonele încep să crească tonusul muscular și peristaltismul acestuia.

Comparativ cu alte plante cu efect laxativ similar – fânul, rubarba, aloe – crușinul curăță ”delicat” intestinul, nu afectează mucoasele acestuia, nu produce iritații și dureri în tractul gastro-intestinal. Datorită antrachinonelor, aceasta contribuie la o defecare ușoară și nedureroasă, normalizează scaunul. De aceea, crușinul se recomandă în primul rând persoanelor vârstnice – o dată cu vârsta, organismul nu-și mai îndeplinește funcțiile așa cum trebuie, ceea ce duce la apariția tulburărilor de motilitate și peristaltism ale intestinului. De asemenea, antrachinonele sunt eficiente împotriva bacililor E.coli, enterococilor, care distrug mucoasele, împiedică funcționarea tractului gastro-intestinal și provoacă diverse intoxicații, menținând totodată flora intestinală sănătoasă. Un alt avantaj al crușinului Pursh constă în faptul că acesta nu elimină din organism multe vitamine și minerale, așa cum fac alte laxative.

Taninurile din crușin protejează mucoasele intestinale împotriva distrugerilor și împiedică dezvoltarea inflamațiilor în tractul gastro-intestinal. Împreună cu uleiurile esențiale aceste substanțe previn fermentația din intestin, contribuie la funcționarea mai bună a bilei, crescând eliminarea colesterolului din bilă, ajută ficatul în activitatea de detoxifiere a organismului.

Recomandări

Sustine functia digestiva, ajutand la mentinerea tranzitului intestinal normal.

Mod de utilizare – cate 1 capsula de 2 ori pe zi, inainte de masa sau la recomandarea specialistului. Suplimentele alimentare completează aportul nutrienților din regimul alimentar zilnic și sunt parte integrantă a modului sănătos de viață.

Compozitie

Pulbere din scoarta de Cascara Sagrada (Rhamnus purshiana) – 500mg, capsula: hipromeloza, apa.

Lasa un comentariu