Compoziţie : Calciu (carbonat), vitamina C, Vitamina D3, excipienţi.
Comprimatele „Calciu masticabil” cu gust plăcut de mentă asigură organismului cel mai important mineral – calciul, precum şi vitaminele C şi D, necesare pentru asimilarea calciului. Este un remediu eficient pentru profilaxia osteoporozei şi sindromului osteopenic.
Acţiunea componentelor active:
Calciul este un macroelement esenţial pentru organismul uman. În combinaţie cu elementele necesare pentru asimilarea sa participă la formarea şi corecta dezvoltare a ţesutului osos şi dinţilor. Aportul de calciu în organism în cantităţi necesare, precum şi o alimentaţie echilibrată şi efortul fizic suficient contribuie la crearea unui depozit de calciu optim în ţesutul osos. Un aport corespunzător de calciu permite minimizarea şanselor de apariţie a osteoporozei, caracterizată prin fragilitatea crescută a oaselor, tendinţa de fracturare sau chiar de modificări ale coloanei.
În ultimii ani aceste afecţiuni manifestă tendinţă de întinerire în sensul că, tot mai des aceast diagnostic vizează persoanelor tinere. Cauza provine din noile tendinţe ale modului de viaţă: hipodinamia, alimentaţia incorectă, stresul, fumatul, alcoolul.
Calciul ca aport suplimentar este indicat în special femeilor aflate la perioada menopauzei, întrucât absorbţia acestuia scade odată cu scăderea nivelului de estrogeni. În această perioadă, în fiecare an se pierde în jur de un kilogram (!) de masă osoasă.
Vitamina D creşte în mod substanţial absorbţia calciului, contribuie la mineralizarea ţesutului osos şi dentar. Nivelul redus de vitamina D poate duce la asimilarea insuficientă a calciului, chiar şi în condiţiile aportului excesiv al acestuia în organism.
Vitamina C deţine un rol important în sinteza şi maturizarea celei mai importante proteine a ţesutului osos – colagenul, care conferă fermitate oaselor şi asigură ţesutului osos rezistenţă la deformare. În cazul deficitului de vitamina C, chiar şi dozele mari de vitamina D se dovedesc ineficiente, ceea ce duce la reducerea asimilării calciului.
Utilizare
Examinând problema osteoporozei, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:
- rezerva de calciu în oasele scheletului uman începe să scadă după vârsta de 30 de ani;
fiecare a doua femeie şi fiecare al optulea bărbat poate dezvolta după această vârstă osteoporoză;
în prezent sindromul osteopenic se întâlneşte tot mai des la adolescentele de 16 ani, care au deficit de masă corporală; - osteoporoza aparţine categoriei afecţiunilor, pentru care măsurile de profilaxie sunt stabilite foarte clar şi respectarea acestora poate ajuta la evitarea riscului de îmbolnăvire şi fracturilor de oase.